Lenti – Szécsisziget - Iklódbördöce kerékpáros túraútvonal

A Kerkaland kerékpáros túra keretében Lenti térségében részben természeti környezetre optimalizált útvonal, ami a Lenti-Kerkaland nevesített turisztikai attrakciók egy részét kapcsolja össze. A természeti adottságok miatt ajánlott terepkerékpár használata.

 • Táv: 24 km (24,03 km)
 • Időtartam: 1,5 óra tiszta menetidő, megállókkal és az attrakciók megtekintésével 6 óra.

Útvonal:

 1. Lenti (Hotel Balance)
 2. Lenti temető (kerékpáros pihenő)
 3. Máhomfa (Lenti közigazgatási terület) Lukó-hegyi leágazás
 4. Kerkateskánd
 5. Szécsisziget (templom)
 6. Szécsisziget (Andrássy Szapáry kastély)
 7. Cserta híd
 8. Iklódbördöce
 9. Lentiszombathely - harangláb
 10. Lenti – Mumor
 11. Lenti (Parkerdő)
 12. Lenti (Hotel Balance)

Letölthető térképek

Szécsisziget kerékpáros túra látnivalói (GPX fájl letöltése) [9.6 kB]

Szécsisziget kerékpáros túra látnivalókkal (GPX fájl letöltése) [135.09 kB]

Szécsisziget kerékpáros túra útvonal (GPX fájl letöltése) [127.1 kB]

Tervezés:

A túra célja:

 • egynapos kerékpáros családi kirándulás keretében megismerkedni a Kerkaland desztináció egyes elemeivel,
 • egyéni vagy csoportos kerékpáros túra keretében megismerni a Lenti járás déli területeinek látványosságait

Évszak, időjárás:

 • A túra bejárása évszaktól függetlenül bármikor lehetséges.Az útvonal mentén a következő településeken érhető el szálláshely: Lenti, Szécsisziget, Kerkateskánd (falusi szálláshely)

Szervezés:

 • A kirándulás külön szervezést nem igényel. Egyes látnivalók nyitvatartási rendjéről érdemes előre érdeklődni.

Túrakiírás tartalma:
Vezető, szervező (elérhetőség):

 • A túra szakmai dokumentumai (track, stb) elérhető a www.kerkaland.hu honlapon

Részletes túraleírás

A kirándulás Lentiből a Lenti Gyógyfürdő mellől indul. A Bánffy utcán érjük el a Lenti-Lovászi felé vezető utat. A város határától kerékpárút vezet a közút mentén. (Kerékpáros a Lenti temető mentén.)
Haladjunk Dél felé a közút melletti kerékpárúton. Máhomfát elhagyva a Lukó hegyi elágazásnál forduljunk K.-i irányba (balra). Kerkateskánd érve a kerékpárútról kanyarodjunk Délnek, és kerekezzünk át a hangulatos kisfalut. A falu központjában néhány régi épüet mellett a Harangláb Vendégház környezetében tudunk megpihenni.
A település központjában a közutat követve forduljunk Szécsisziget felé (balra). Körülbelül 1 km megtétele után (kerékpározható út) jutunk a szécsiszigeti templom elé.

Szécsisziget

A Kerka folyó egykori szigetét Luxemburgi Zsigmond adományozta Szécsy Miklósnak - a veszprémi püspök gubernátorának - 1403-ban. Ebből származtatják a falu nevét. A szigeten vár állott, melyből a Szapáry család építetett kastélyt a 18. század derekán, ami később az Andrássy családhoz került.

A falu központjában, az Önkormányzat épületénél kerékpáros pihenő várja a bringásokat.
A falu egyik látványossága az 1750-es években épült római katolikus barokk templom; melyet Szapáry Péter építette 1750-60 között. A templomot Johannes Plöch freskói díszítik rokokó szószéke domborművel díszített, s 1763-ban Anton Römer által készített orgona tölti meg zenével. Kis egyházművészeti gyűjtemény található az oltár fölött található oratóriumban.

A templom melletti utcán forduljunk északnak. Az utca végén található a Szapáry-Andrássy kastély.
Az épület a Kerka völgyéből pár méterre kiemelkedő, részben mesterségesen kialakított dombon áll. A kastély egy emeletes, oldalfolyosós és teljes területén alápincézett. Az épület mai állapotában L alakú, északkeleti-délnyugati tengelyű szárnya a lakószárny. Emeleti részében turistaszállás üzemel.
Északkeleti oldalához magtár csatlakozik, ahol az önálló kiállítás mellett időszaki kiállításokat és rendezvényeket is tartanak.
Az épületegyütteshez tartozik egy közel 0,7 hektáros kert, melyet félkör alakban a középkori várárok vesz körül. A kastélyhoz tartozik még a holtág és a jelenlegi meder által bezárt háromszög alakú 7 hektáros terület. A kastély melletti parkban pihenőhely került kialakításra.

A környék érdekessége a felújított egykori Andrássy uradalmi vízimalom, amelyben a Kerka Vízimalom Múzeumot alakították ki. Barokk stílusjegyeket hordozó formáját a XVIII. század közepe táján nyerte el. A három darab, egyenként kb. 5 m átmérőjű alulcsapott vízikereke a Kerka vízhozamának és az uradalmi igényeknek megfelelően három malomkő járattal rendelkezett. Különleges értékét az adja, hogy a Kerka menti malmok közül ez az egyetlen maradt meg. A Múzeum udvarán minden szombat délután helyi termék vásáron fedezhetik fel a Kerka-völgy gasztronómiai csodáit.

A malom közelében (az út másik oldalán) kis bivalyrezervátum került kialakításra.
A bivaly mocsaras vidékeken, rossz minőségű legelőkön is jól tartható. Hatalmas erejű, szívós, igénytelen munkabíró állat. Teje nagyon zsíros (8%). A bivalytej a sajtkészítés alapanyagaként külföldön közkedvelt. Húsa vöröses, rostos, melynek fehérje és ásványianyag-tartalma magasabb a szarvasmarháénál. A szécsiszigeti bivalyrezervátumot a Kerka-mente Natúrpark Egyesület alapította 1999-ben. Célja a génmegőrzés, a bemutatás, a legelők természeti értékeinek megőrzése.

A Kerka folyót átszelve az utca végén forduljunk Észak felé (balra). A kalandvágyók követhetik a Hód Tanösvény útvonalát, de mi az alacsony forgalmú közúton haladjunk tovább. Az első kereszteződésnél forduljunk balra, Iklódbördőce irányába. A Cserta patak környezetében álljunk meg, és szívjuk magunkba természet illatát!
Hamarosan Iklódbördöce utcáin kerekezünk Lenti irányába. A falu eredetileg két részből állt. A nyugati oldalon Kerkaiklód, a keletin Bördőce községrészeket álltak, amelyek a 20. század közepén egyesületek Iklódbördöce néven.
Iklódbördőcén igazi ízutazásban lehet részünk.
Kerékpárral kitérőt tehetünk Sabján-Ozsváth Emese Ökotanyájára, melynek központja egy kizárólag megújuló energiával működő gerendaház kemencével, aszalóval, levendulakerttel. A 2,5 hektáros területen 30 ezer tő levendula várja az érdeklődőket, elsősorban június végén, július elején, vagy a szeptemberi másodvirágzás idején.
Az iklódi ízőrzés másik jeles képviselőjéhez, Mesemondó Kata családjának gyógynövény- és méhészeti bemutatójára is érdemes időt szánni.
Lengyelné Csondor Katalin évek óta foglalkozik a környező erdők és mezők jótékony hatású kincseinek összegyűjtésével, a kertjében megtermelt fűszer- és gyógynövények felhasználásával. Fia, Lengyel Péter méhészkedik. A termékek előállításának megtekintése, kipróbálása és kóstolása mellett lehetőség van vásárlásra is.
Tóth Károly mangalicái az iklódbördőcei majorban nevelkednek. A gazda maga dolgozza fel a húst, és hagyományos füstölt és főtt mangalica termékeket, hurkát, kolbászt, disznósajtot készít belőle. Minden tradicionális, házi módszerekkel készül, a termékekkel az őriszentpéteri és lenti piacon találkozhatunk rendszeresen. A helyszínen előzetes igény alapján a termékbemutatón kívül vásárlásra is van lehetőség.

A település központjában a Fő utcán haladjunk Nyugat felé. Utunk Lentiszombathely felé halad.
A Creaton Cserépgyártól már kiépített kerékpárúton folytathatjuk utunkat.
Ezen a településrészen a temető felé kitérve látható a négyzet alaprajzú, népi műemlék szoknyás haranglábat láthatunk. Fazsindellyel borított szoknyáját nyolc, a talpgerendákra állított oszlop tartja, a gúlasisakja szintén fazsindellyel fedett. Tornyában két harang van. Az 1790-ben épült harangláb 1938-ban került mostani helyére.

A Szombathelyi úton haladjunk tovább Mumor felé. Itt a 75-ös főutat elérve forduljunk Ny.-ra Lenti irányába. Mumortól kiépített kerékpárút vezet Lentibe. Az úton két helyen érdemes megállni. A Lenti parkerdőben kanyargó Vadvirág tanösvény egy kellemes séta keretében mutatja be az erdei élővilágát, kiemelve a térség meghatárózó élő vízét a Kerka folyó élőhelyeit.
A tanösvénytáblák mindegyike interaktív, szórakoztatva ismertet meg a környék természeti értékeivel.
A parkerdőben február végén a tavaszi tőzikék végeláthatatlan szőnyege várja az odalátogatókat. Innen kezdve egészen április végéig egymás után bontják szirmaikat a tavasz virágai. Ahogy telnek a hetek más és más virágok kerülnek szem elé. Elsőként a hóvirág és a tavaszi tőzike jelenik meg, majd néhány hét elteltével szellőrózsa és keltike fajok látványa uralja a tájat. És egy igazi különlegesség, a kockás liliom is előfordul ebben az erdőben.
A kerékpárúton átkelünk a Kerkán, majd a Sárberki patakon. A két vízfolyás között, az út jobb oldalán áll a Lenti vár. (magántulajdon - nem látogatható). A Sárberki patak partján áll a Helyi értékek háza, udvarában gyakran tartanak kézműves bemutatókat és vásárokat.
A parkerdőből a 75-ös úton (Dózsa György utca,) a körforgalom 2. kijáratát választva haladjunk tovább a város főutcáján (Kossuth út). A Szent Mihály Templom és a Művelődési Központ környezetében tegyünk egy sétát, majd a Kossuth útról a Táncsics Mihály utcában forduljunk balra (kerékpársáv az utca mindkét oldalán). A vasúti átjárón áthaladva térjünk vissza kiinduló pontunkhoz a Lenti termálfürdőhöz.
A Lenti Termálfürdő és a Szent György Energiapark 5 szabadtéri és 4 fedett medencéjével az év minden napján kikapcsolódási lehetőséget nyújt a kerekezésben megfáradt túrázók számára. A fürdő 3 egységből – fedett fürdő, strandfürdő és szauna – áll.
A Fürdő környezetében javasoljuk az erdei vasút Lenti állomásépületének meglátogatását, és egy kellemes időutazást a kisvasúttal!
Az erdei vasút várótermével és kiállítási célra kialakított másik két termével 2005 májusától ad otthont a „Göcsej kincsei, az erdő és a fa” címet viselő erdészet-, fűrészipar- és vasúttörténeti, valamint vadászati állandó jellegű kiállításnak.
A  stílusában és hangulatában az egykor legnagyobb göcseji erdőbirtok, a herceg Esterházy hitbizomány uradalmi épületeit idéző vasútállomás termeinek dokumentum-, fotó- és tárgyi anyagán át a látogató bepillanthat a göcseji erdők színes világába, az erdészek munkájába, a közel évszázados erdei vasút történetébe.