Lenti-Lovászi kerékpáros túraútvonal

A Kerkaland kerékpáros túra keretében Lenti térségében részben természeti környezetben futó útvonal, ami a Lenti-Kerkaland nevesített turisztikai desztináció egy részét kapcsolja össze. A természeti környezet miatt ajánlott terepkerékpár, vagy trekking kerékpár használata.

 • Táv: 25 km (24,6 km)
 • Időtartam: 1,5 óra tiszta menetidő, megállókkal és a desztinációk megtekintésével 6 óra.

Útvonal:

 1. Lenti (Hotel Balance)
 2. Lenti temető (kerékpáros pihenő)
 3. Máhomfa (Lenti közigazgatási terület)
 4. Lukó-hegy
 5. Kerkateskánd elágazás
 6. Kútfej (harangláb)
 7. Lovászi -Vasfüggöny Múzeum
 8. Lendvadedes
 9. Lenti (Hotel Balance)

Letölthető térképek

Lenti-Lovászi kerékpáros túra látnivalói (GPX fájl letöltése) [7.7 kB]

Lenti-Lovászi kerékpáros túra útvonala látnivalókkal (GPX fájl letöltése) [1.19 MB]

Lenti-Lovászi kerékpáros túra útvonala (GPX fájl letöltése) [1.19 MB]

Tervezés:

A túra célja:

 • egynapos családi kerékpáros kirándulás keretében megismerkedni a Kerkaland desztináció egyes elemeivel,
 • egyéni vagy csoportos kerékpáros túra keretében megismerni a Lenti járás déli területeinek látványosságait

Évszak, időjárás:

 • A túra bejárása évszaktól függetlenül bármikor lehetséges, havas-jeges időszakban az erdőterületen található utak nem takarítottak.

Az útvonal mentén a következő településeken érhető el szálláshely:

 • Lenti, Lovászi

Szervezés:

 • A kirándulás külön szervezést nem igényel. Egyes látnivalók nyitvatartási rendjéről érdemes előre érdeklődni.

Túrakiírás tartalma:
Vezető, szervező (elérhetőség):

 • A túra szakmai dokumentumai (track, stb) elérhető a www.kerkaland.hu honlapon

Részletes túraleírás

A kirándulás Lentiből a Lenti Gyógyfürdő mellől indul. A Bánffy utcán érjük el a Lenti-Lovászi felé vezető utat. A város határától kerékpárút vezet a közút mentén (kerékpáros pihenő a Lenti temető mentén).
Haladjunk Dél felé a közút melletti kerékpárúton. Máhomfát elhagyva tegyünk egy kis kitérőt. A Lukó-hegy lábánál kápolna várja a szőlőhegyre betérőket (Urunk színeváltozása kápolna). A kerkateskándi elágazásig van kétsávos kerékpárút, ami biztosítja a biztonságos haladást Lovászi felé.
Kerkateskánd és Lovászi között a közúton haladjunk tovább; a Kútfej utcát követve érjük el a települést.

Lovászi

Lovászi főutcáján található a falu szabadon álló, négyzet alaprajzú, szoknyás faharanglábja, amely magas harangtoronnyal és barokkos bádogsisakkal épült még a 19. század elején. Szoknyáját négy, a talpgerendákra állított oszlop tartja. A 2016-ban gyönyörűen felújított harangláb népi műemlék.
A harangláb környezetében található világháborús emlékműnél meg is pihenhet a túrázó.
Lovásziban a településen belül kerékpárút van kialakítva az országút bal oldalán (Lenti felől nézve).

A főutcán tovább kerekezve érintjük a fontosabb közintézményeket, majd a Lakótelepi útra fordulva ismerkedhetünk meg az olajbányász település jellegzetes központjával.

Itt van a Vasfüggöny Múzeum és a Légópince /Látnivaló/
A zalai olajbányászat egykor meghatározó települése Lovászi, ahol 3,5 ha-os területen történelmi parkkal összekapcsolt múzeumot és fogadóközpontot alakított ki az Önkormányzat az egykori olajipari kiszolgáló épületben. A 2021-ben megnyíló Vasfüggöny Múzeumban a Magyar-Amerikai Olajipari Rt. egykori dolgozóinak védelmére épített légoltalmi pincerendszer „életét” mutatják be korhű berendezéssel, eszközökkel, a "vasfüggöny" időszakhoz kapcsolódó installációkkal.
Vasfüggöny múzeumról fénykép hiány.
A Vasfüggöny Múzeummal szemben található a Lovászi Stand. Ez a kis fürdő az olajbányászat „melléktermékeként” létrejött kis termálfürdők tipikus példája. A strand mellett van a Kantin Romkocsma, közelében az önkormányzat által működtetett étterem és turistaszálló áll. A Kantin Fesztivál Dél-Zala egyik legrangosabb nyári zenei rendezvénye.
Lovászi legfőbb látnivalója a lovászi légópince igazi kuriózum, melyet a második világháborúba való belépés évében kezdték el építeni, jelenlegi formáját azonban majd 10 évvel később kapta meg (Magyar Maginot vonal részeként). A légópincében a kilencvenes évekig rendszeres volt a karbantartás, valamennyi elektromos berendezése üzemelt. Saját vízkútja, levegőztető berendezése volt, önálló generátor biztosította a villamos energia-ellátást. Az oldal-elágazásokkal, kacskaringós folyosókkal bonyolulttá tett pincerendszer mintegy ezerötszáz ember befogadására alkalmas. Három kijárata van (kép a 2. bejárat). A légópince előre egyeztetett időpontban vezetett túra keretében tekinthető meg. 2021-től a Légópincébe interaktív kiállítás, szabadulószoba létesül.

Utunk egy varázslatos erdőben folytatódik, érintve szőlőhegyeket, forrást, erdei tavat is. Az út járható utcai kerékpárral is, de javasoljuk itt terepre alkalmas kerékpárok használatát.
A lovászi strandfürdőtől kövessük nyugatra haladva a "+" jelzést, majd csatlakozzunk a "-" jelzéshez. Jól kerékpározható úton haladjunk Északi irányba. Az útvonal nyomvonala nagyobbrészt leköveti a Dr. Papp Simonról elnevezett Olajos körutat (Lovászi határától Lendvadedesig).
Az útvonal közelében található a Sári kút, a térség egyik ikonikus kirándulóhelye (forrás kiépített pihenőhellyel). Figyelem a pihenő kerékpárral közvetlenül nem megközelíthető.
Túránk a lendvadedesi szőlőhegyen folyatódik, a lendvadedesi harangláb környezetében kialakított kis parkban tudunk megpinenni.
Kellemes felüdülést kínál az útvonal mellett elhelyezkedő Lendvadedesi tó, a természet kedvelőinek ideális kirándulóhelye. A tó partján tanösvény is található. A tavat teljes egészében körbe lehet sétálni, melyet erdő övez. A parkolóhely mellett büfé található, ahol a kirándulók és a horgászok szomjukat olthatják. Főzési és sütési lehetőséget is kínálunk a parton található szalonna sütőnél. A tó kiváló horgászvíz, amely számos környékbeli pecás vonz a partjára.

A Lenti felé vezető kerékpárúton folytassuk utunkat. Az erdők között vezető útvonal kiváló kikapcsolódást biztosít és betekintést enged a zalai erdők változatos világába.
Közel 7 km kerékpározás után érkezünk Lenti üdülő övezetébe,
Az erdei vasút Lenti állomásépülete várótermével és kiállítási célra kialakított másik két termével 2005 májusától ad otthont a „Göcsej kincsei, az erdő és a fa” címet viselő erdészet-, fűrészipar- és vasúttörténeti, valamint vadászati állandó jellegű kiállításnak.
A stílusában és hangulatában az egykor legnagyobb göcseji erdőbirtok, a herceg Esterházy hitbizomány uradalmi épületeit idéző vasútállomás termeinek dokumentum-, fotó- és tárgyi anyagán át a látogató bepillanthat a göcseji erdők színes világába, az erdészek munkájába, a közel évszázados erdei vasút történetébe. Ha időnk engedi, akkor a kerékpártúránk után utazzunk egyet a kisvasúttal is!
Az erdei Vasút épületétől már csak pár lépés túránk kiinduló és végpontja a Lenti Termálfürdő és a Szent György Energiapark, mely 5 szabadtéri és 4 fedett medencéjével az év minden napján kikapcsolódási lehetőséget nyújt a kerékpározásban megfáradt túrázók számára. A fürdő 3 egységből – fedett fürdő, strandfürdő és szauna – áll.