SZÉCSISZIGET BEMUTATÁSA

A falu a Zalai dombság Mura és Zala folyók völgyei által közrefogott területen, a Közép-Zalai dombságon, a Kerka folyó teraszának kis szigetére épült.

A Cserta a falu közelében torkollik a Kerkába, amely itt tör át a Zalai dombvidék délnyugati, meredek nyúlványait a Lenti-Lendvai-hegy között, s köti össze a Lenti-síkságot a Muraközzel. A XIX. század közepéig a Szapáryak birtokában lévő település Szapáry–Andrássy-kastélyában kapott helyett a Kerka-mente Natúrpark, de a Kerka Vízimalom és a Bivalyrezervátum is élményekkel teli kalandozást ígér.

Általános elérhetőségek:

Nagy István polgármester
Email: szecsionk@gmail.com
Tel.: 06 30/ 979 0342

Miért éppen Szécsisziget?

 • Andrássy-Szapáry kastély és római katolikus templom felderítésre vár

  Szécsiszigeten múltidéző sétán vehetnek részt a művészeti-történelmi értékekben gazdag Andrássy-Szapáry kastély és római katolikus templom megtekintésével az érdeklődők.

 • Megszállhat a kiemelt ipari műemlékben, a barokk Kerka Vízimalomban

  A Szapáry–Andrássy-kastélyhoz tartozó barokk Kerka vízimalom az utolsó megmaradt képviselője a régen a Kerka partján dolgozó 28 malomnak, amely, mint múzeum és szállás működik.

 • A bivalyrezervátumban található a környék egyetlen vizibivaly populációja

  Az ázsiai vagy indiai vadbivalytól származó házi bivalyokat tekinthetik meg az érdeklődők Szécsiszigeten.

Kiemelt programok

Programnaptár

Ajánlott látnivalók

Szécsisziget, Bivalyrezervátum

Szécsisziget, Bivalyrezervátum

Az ősi állatfajta, a házi bivaly ma már alig néhány száz példányban, rezervátumokban tekinthető meg, ezek közé tartozik a szécsiszigeti is. A Az itt lévő bivalyrezervátumot a Kerka-mente Natúrpark Egyesület alapította 1999-ben. A rezervátumot alapvetően génmegőrzési céllal hozták létre, de fontos szempont volt kialakításakor az állatok bemutatása a látogatók számára, illetve a legelők természeti értékeinek és a tájképi értékeinek megőrzése is.

Telefonszám: +36 70 316 3690

Web: murafolde.com

GPS koordináták: 46.573513, 16.594995

8879 Szécsisziget, Kossuth utca 27.
Szécsisziget, Andrássy-Szapáry kastély

Szécsisziget, Andrássy-Szapáry kastély

A Szapáryak a XVIII. Században építették a kastélyt barokk stílusban, a szécsiszigeti vár egy részéből, amely a helyi földesúr igazgatási központja volt. A kastélyhez közel 1 hektáros kert is tartozik. A kastély szomszédságában található a bivalyrezervátum. A kastélynál étel és ital fogyasztási lehetőség is adott előzetes egyezetés alapján. A kastélyban múzeum működik, illetve szálláshelyként is szolgál.

Telefonszám: +36 30 517 3260

Web: szécsisziget.hu

GPS koordináták: 46.574952, 16.594411

Belépődíj:

 • Felnőtt:360 Ft,
 • Nyugdíjas:300 Ft,
 • Diák: 180 Ft.
8879 Szécsisziget, Kossuth utca 27.
Múzeum nyitva tartás: hétköznap 8-16, egyéb időben illetve téli időszakban telefonos ügyelet, időpont egyeztetés szükséges.
Közelben kerékpárszervíz, kerékpárkölcsönzés
Szécsisziget, Kerka Vízimalom Múzeum

Szécsisziget, Kerka Vízimalom Múzeum

A Kerka Vízimalom egyike Magyarország kiemelt ipari műemlékeinek, amely a sok viszontagság ellenére átvészelte az évszázadok múlását.

Szécsiszigetre eljutni időutazás és kalandtúra egyszerre, a Kerka vidékének felfedezése mellett a múltba révedhetünk a malom ódon falai közt. A vízimalom múzeumában megismerhetik a vízimalmok történetét és működését - a malom különleges szálláshelyként is funkcionál.

Telefonszám: +36 20 485 9008

Web: murafölde.com

GPS koordináták: 46.572820, 16.594139

8879 Szécsisziget, Rákóczi Ferenc utca 1.
december1-től február 29-ig a szállás nem üzemel. Múzeum nyitva tartás kedd-vasárnap 9:17 óráig, előzetes egyeztetés alapján
A szállóvendégek részére a kerékpárok éjszakai elhelyezése a malomban biztosított